A pilóta nélküli légijárművek reptetési szabályai

A jogalkotó megkülönböztet magáncélú és üzleti célú pilóta nélküli légijárművek (UAV/UAS) üzemeltetését. Összeszedtem a lényeget:

Magáncélú:
- nem szükséges tevékenységi engedély
- nincs bejelentési kötelezettség
- megfelelő légtér engedély(ek) megszerzése viszont kötelező, ennek hiányában a
légiközlekedési hatóság a tevékenység végzését megtiltja. (nincs részletezve külön szankcionálás)

Üzleti célú:
- szükséges tevékenységi engedély
- van bejelentési kötelezettség
- megfelelő légtér engedély(ek) megszerzése kötelező, ennek hiányában a légiközlekedési hatóság a tevékenység végzését megtiltja. (nincs részletezve külön szankcionálás)

A drón reptetésén túl, természetesen minden felelősséget vállalnunk kell, legyen az anyagi, vagy erkölcsi kár. Ez már tényleg túlmutat a drón reptetési szabályozásán, hiszen kővel is be tudnánk dobni a szomszéd ablakát, illetve telefonnal is tudnánk videót csinálni a szomszédról, nem kell drón hozzá.....

A teljes tájékoztatás megtekinthető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján:
http://www.nkh.gov.hu/web/legugyi-hivatal/pilota-nelkuli-legijarmuvek-uav/uas-uzemeltetese

Információk, jótanácsok

- Mivel én is használom / kirpóbálom a termékeket, első kézből tudom megosztani a tapasztalataimat.

- Csak jó minőségű termékek forgalmazásával foglalkozunk. A Hipermarket-ek pár ezer forintos RC modellei ezért nem a konkurenciáink.

- Ellentétben a boltban vásárolt termékekkel, itt 14 napos visszaküldési lehetőség van, ha mégsem tetszene a termék.
- Nincs fizikai bolt, így a legalacsonyabban tudjuk az árainkat tartani!
- 1-2 napos szállítás, mert a legtöbb termékünk (99%) raktáron van, ez minden terméknél fel van töntetve
- Mivel nem eldobható termékeket forgalmazunk, így legalább annyira fontos számunkra is az alkatrészellátás, mint a vásárlóinknak.

Mire kell odafigyelni a RC / távirányításos modellek használata során:

- Akkumulátor:

  • Ne hagyjuk, hogy teljesen lemerüljön! Amikor nem tud már a heli felszállni ne használjuk tovább, azonnal húzzuk ki és ha lehűlt  (10-15 perc) tegyük fel töltőre!
  • Amennyiben hosszabb ideig nem használjuk, 70%-os töltöttségi állapotban tároljuk, különben pár hét/hónap alatt nagy kapacitásveszteség éri az akkut!
  • Töltés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül az akkut! A Litium Polimer akkuk töltésnél kigyulladhatnak, használjuk az erre kifejlesztett védőzsákot a töltés idejére!

- Távirányító beállítása:

  • 4 csatornás, szimpla rotoros drónoknál / heliknél programozhatóak a joystick-ok. Szánjunk néhány percet a beállításra, gondoljuk át a számunkra legmegfelelőbbet!

- Biztonságos üzemeltetés:

  • Komoly sérülést tud okozni a helikopter rotorja, illetve maga a repülő, embernek ütköző helikopter. (Gondoljuk meg, hogy egy akár több mint fél kilós tárgy pl. 40 Km/h sebességgel ütközik.) Mindig a megfelelő távolságban tartsuk magunktól és a gyerekünktől a drónt / helit!